Mada'in Saleh Tombs

Mada’in Saleh of Al-Hijir

Mada’in Saleh is een archeologisch gebied waar voornamelijk graftombes van de Nabetiers te vinden zijn  Deze dateren van de 1e eeuw voor tot 1e eeuw na Christus. Het is na Petra, in Jordanië de grootste verzameling graftombes van de Nabetjes. Momenteel zijn er ongeveer 130 tombes te vinden waar sommige in een betere staat zijn dan anderen. Erosie speelt helaas deze grot uithouwingen tamelijk parten en dat is op sommige tombes heel duidelijk te zien. Naast de tombes zijn er ook waterputten te vinden als ook inscripties van pre nabateische tijd. Zeker niet te vergeten zijn enkele grottekeningen.

 

Nabateërs – wie waren zij?

Hele korte achtergrond informatie. Is men in meer geïnteresseerd dan vindt u hier een leuke lijst van boeken.

In tegenstelling tot vele andere volkeren is er niet veel informatie te vinden. Wel inscripties en graffiti (deze zijn voor de verandering wel om aan te zien). Dit resulteert in veel giswerk wat natuurlijk jammer is. Hun koninkrijk strekte van het hedendaagse Jemen tot aan Damascus en in het westen van Irak tot aan de Sina woestijn. Echter er zijn verschillende interpertaties en opvattingen. Waardoor niet alles met zekerheid te zeggen valt.

Mada’in Saleh

Ornament Ma'dain SalehHet gebied van Mada’in Saleh ligt 30 km ten noord oosten van al Ula. Al Ula wordt voor bezoek meestal als uitval basis gebruikt. Echter er zijn ook mensen die Mada’in Saleh bezoeken voor een dag, vanuit anderen steden. De totale opervlakte van het gebied is 1621 hectare. Het is het èèn na grootste Nabateische complex. Petra in Jordanië wat zuidelijk ligt van dit koninkrijk is groter.

Er is een welkomsburo of iets wat er voor door moet gaan. Helaas op het moment toen wij er waren was er niet veel activiteit. Hier is ook een trein te zien. Dit houdt verband met de Hejaz traject die via Mada’in Saleh reed. Dit was een traject van Damascus in Syrië tot Medina in Saoedie-Arabië. Eigenlijk was de bedoeling om tot aan Mecca te rijden. Maar door komst van WWI is men hiermee gestopt. Als je wat verder rijdt dan zie je nog wat oude torens en verlaten huizen. Het eigenlijke complex komt iets later.

Het complex is erg uitgestrekt en in tegenstelling tot Petra gaat men hier per auto van complex tot complex.Dit ziet er soms erg komisch uit. De hitte speelt hier natuurlijk ook een hele grote rol.  De graftombes vertonen verschillende architectonische invloeden, zoals: Assyrische, Egyptische, Phoeniciërs en Hellenistische. De graftombes zijn direct uitgehouwen in de verschillende rock formaties. Dit heeft een uitzonderlijk effect. Er zijn enkele die hoog boven de grond zijn uitgegraven en andere bijna gelijkvloers. De buitenkant kan de indruk wekken dat het om een tempel gaat, echter binnen is het vrij kaal. Er zijn verschillende uitsparingen te bekennen en soms zijn  er decoraties op de binnen muren te zien.

Mada'in Saleh Tombs
Mada’in Saleh Tombs

 

 

 

Naar Mada’in Saleh

Ten eerste om alleen al Saoedie-Arabië binnen te komen wordt lastig. Er worden op dit moment mondjesmaat toeristen visas uitgegeven maar alleen als men uitmaakt van een groep (min. 4 mensen) en georganiseerd door erkende reis of duik organisatie. (Men kan natuurlijk geweldig duiken in rode zee zonder de mensen massa die men in Egypte vindt Tip). Dan wordt het nog steeds lastig. Vrouwen alleen? Vergeet het maar dat gaat echt niet lukken tenzij je broer of vader ook mee wil. Man en vrouw kunnen reizen tenzij ze kunnen aantonen dat ze getrouwd zijn. Transit visas zijn wat makkelijker te verkrijgen, dat wil zeggen voor 3 dagen. Mensen die met de auto van Jordanië naar Koeweit of Jemen willen reizen krijgen een transit visa voor 3 dagen. Ga je rijden tussen Jordanië en Bahrein of Verenigde Arabische Emiraten dan krijg je meestal een transit visa voor 7 dagen echter je moet wel kunnen aantonen dat je niet anders kan dan met de auto van A naar B.

De meeste mensen verkiezen er voor om te vliegen naar Medina, Yanbu of Al Wajh. Vanaf hier kun je een auto huren of de reisorganisatie heeft iets geregeld. Let wel op Medina, de stad binnen de stadsmuur, is verboden voor niet moslims!

 

Vliegen

Een goede en leuke vliegmaatschappij om mee te vliegen is Emirates. Dan kun je ook nog eens op hetzelfde traject Dubai bezoeken. Kijk hier voor onze tips voor Dubai of ga direct naar Emirates hier om een vlucht te boeken.

 

Verblijf in Al Ula.

Old city Al Ula Saudi Arabia
Oude stad van Al Ula

Er was sprake van dat er maar 1 hotel zou zijn, maar ik heb een tweede hotel gezien. Deze is eigenlijk vlak achter al Ula Arac resort. Dit is een welkome aanvulling vooral als je op de bonnefooi gaat. Het kan namelijk voorkomen dat het resort vol is. Vooral in het weekend, vanaf donderdag tot zaterdag. Verder is Al Ula Arac niet slecht echter met zo weinig concurrentie is het een beetje duur voor wat het is . Bij het woord resort kan het zijn dat je wilde ideeën krijgt, laat deze echter maar thuis. Verder is natuurlijk camperen ook een optie, er is zand genoeg zou ik zeggen dus waarom niet. Het is ongeveer een 10 minuten rijden van Al Ula naar Mada’in Saleh.

Let op de schrijfwijze of hoe het wordt genoemd kan wel eens verschillen.Soms wordt Mad’in Saleh ook wel Al-Hijir genoemd. Of is de schrijfwijze Madin Seleh of iets in die aard. Laat je niet van de wijs brengen mocht je met eigen vervoer gaan.

 

De mythe van de vergunning?

In Saoedie-Arabië moet je officieel een vergunning hebben om archeologische plekken te mogen bezoeken. Tegenwoordig lijkt het wat makkelijker te gaan. Althans dat lijkt zo. Want wij hadden geen vergunning voor Mada’in Saleh en voor Fayd. De laatste is een archeologische opgraving van een kasteel cq. daterend uit  . Een foto reportage vind je hier.

Alhoewel het dus niet altijd verplicht is, raad ik toch aan een vergunning aan te vragen om toch op zeker te spelen. Reis je met een reisgezelschap dan wordt dit automatisch voor je geregeld. Ga je op eigen houtje dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Als je de kans hebt om naar Saoedie-Arabië af te reizen, dan is dat zeker de moeite waard. Vooral als je geinteresseerd bent in wat minder toeristsiche plaatsen, avontuurlijk reizen en cultuur. Mocht je vragen hebben dan kun je me altijd contacteren.

 

Boeken

Wil je meer informatie over de inwoners van Mada’in Saleh en de Nabateërs dan vind je hier onder enkele boeken. Helaas is er weinig of geen informatie  over de Nabateërs en Mada’in Saleh in het Nederlands te vinden.

Heb je zin gekregen om direkt te boeken? Kijk dan hier voor de verschillende hotels:

 



Booking.com

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.