Bij de luchtvaart maatschappij Virgin Atlantic kan men vanaf heden ook bellen in de lucht. Niet op elke vlucht, maar op enkele vluchten wordt dit nu toegestaan. Echter Lufthansa en Qatar airways hebben dit juist weer afgeschaft op verzoek van verschillende klanten.

Het bellen kan op de vluchten van Virgin’s nieuwe A330-airbus tussen Londen en New York. Men kan bellen of e-mail checken. Tegen het einde van het jaar wil Virgin het systeem geïnstalleerd hebben op twintig toestellen van haar vloot, ook op de Boeing 747.

Virgin Atlantic bellen in de lucht
image-122

Storing met de boord computer wordt technisch vermeden doordat het vliegtuig een soort telecomstation herbergt. Dit stuurt de signalen door naar een satelliet of naar een systeem op de grond, zonder interferentie met de boord instrumenten.

Virgin rekent hiervoor internationale roaming tarieven. Echter deze kunnen stukken hoger uitvallen wanneer men via de satteliet gedwongen wordt te bellen. En er zijn ook beperkingen. Tijdens het landen en het opstijgen mag het niet gebruikt worden en op zo’n 400 km van het Amerikaanse luchtruim moet het systeem ook uit. Verder kunnen maar tien passagiers tegelijk gebruik maken van de dienst, wegens de beperkte bandbreedte. Ten slotte komen voorlopig enkel klanten van O2 of Vodafone in aanmerking.

De tijd zal moeten uitwijzen of dit überhaupt zin heeft. Op verschillende vluchten van de Emirates is dat al een lange tijd mogelijk. Echter de kosten zijn hoog, maar een beperkt providers worden ondersteund en er word nauwlijks gebruik van gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.